Sv. Ananija Damašćanski, uzor i nadahnuće vjeroučiteljske udruge Ohrabrenje

Članci

Sv. Ananija Damašćanski, uzor i nadahnuće vjeroučiteljske udruge Ohrabrenje


Osnivajući vjeroučiteljsku udrugu Ohrabrenje razmišljali smo i o svecu koji bi nam poslužio kao uzor i nadahnuće u našem vjeroučiteljskom poslanju i u čiji bismo se molitveni zagovor uzdali. Spominjući različite prijedloge uvidjeli smo koliko svetih uzora imamo i pod kojim se sve vidovima može promatrati naše poslanje. Ipak, budući da smo se htjeli opredijeliti za jednu osobu, izbor je pao na sv. Ananiju. Na sveca kojega smo zajednički započeli upoznavati i otkrivati svo bogatstvo onoga što o njemu u Bibliji piše i što se, uz malo pobožne mašte, može o njemu zaključiti.

Životopis sv. Ananije

Životopis sv. Ananije nam govori da je bio jedan od sedamdesetorice Isusovih učenika te je postao prvi biskup u Damasku. U Damasku postoji kuća za koju se vjeruje da je pripadala sv. Ananiji i da je u njoj boravio neko vrijeme nakon obraćenja i sv. Pavao. U Ananijinu kuću podjednako hodočaste i kršćani i muslimani.

Sv. Ananija je propovijedao evanđelje u Damasku i okolnim krajevima. Tijekom jednog naviještanja evanđelja u gradu Eleutherapolisu ga je gradski upravitelj dao zatvoriti i bičevati, a potom je i ubijen kamenovanjem 10. listopada 40. g. Kršćani su njegovo tijelo prenijeli u Damask.

Spomendan sv. Ananije je 25. siječnja. Na isti dan kada se u Crkvi slavi i blagdan obraćenja sv. Pavla.

Biblijski Ananija

Sv. Pavao je vrijeme svog boravka u Damasku proveo u Ananijinom društvu. Ananija mu je bio prvi svjedok i učitelj vjere. Pravi vjeroučitelj. Ananija je pomagao i u spašavanju sv. Pavla, odnosno u njegovom bijegu iz opkoljenog Damaska.

Zapise o sv. Ananiji nalazimo u Djelima apostolskim. Prije svega u devetom poglavlju (v. Dj 9,10-25) u kojem se opisuje čudesni susret progonjenoga Krista i progonitelja Savla te njegovo milosno obraćenje. Sv. Pavao, prisjećajući se svoga obraćenja, također spominje sv. Ananiju iz Damaska i o tome nam postoji zapis u dvadeset drugom poglavlju Djela apostolskih (v. Dj 22,12-16). O svom obraćenju, doduše bez spominjanja sv. Ananije, sv. Pavao piše i u poslanici Galaćanima (v. Gal 1,13-17), a u Drugoj poslanici Korinćanima, spominje spektakularni bijeg iz Damaska u kojemu je, možemo s velikom sigurnošću pretpostaviti, sudjelovao i sv. Ananija (v. 2 Kor 11,31-33).

Pobožan i na dobru glasu

Iz kratkih zapisa što se nalaze u Svetom Pismu o sv. Ananiji Damašćanskom te uz pobožnu maštu, možemo pronaći mnoštvo poticaja za vjeroučiteljski život i djelovanje. Njih se redovito prisjećamo o godišnjem spomendanu sv. Ananije kada u trodnevnici apostrofiramo neke aspekte po kojima nam sv. Ananija može biti uzor i nadahnuće.

U nadi da će nam se sv. Ananija neprestano ukazivati kao onaj koji nam može biti poticaj u vjeroučiteljskoj službi, završavamo molitvom:

Bože, po životu sv. Ananije pokazao si nam kako trebamo živjeti odnos s tobom i s ljudima. Pomozi nam da po njegovom primjeru budemo svjedoci ljepote Kraljevstva nebeskoga, a da istodobno nastojimo svima koje susrećemo blizinom i dobrotom učiniti boljim život na zemlji. Po Kristu, Gospodinu našemu…

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)