Biblija danas

Metodika vjeronaučne nastave

Biblija danas


Najnoviji časopis Biblija danas (1/2022.) s glavnom temom Biblijski pastoral, donosi nam nekoliko zanimljivih članaka: Hrvatsko katoličko biblijsko djelo – povijest, sadašnjost i budućnost (Đurica Pardon), Biblijska kateheza i propovijedanje (Ivan Benaković), Lectio Divina – molitveno čitanje Svetog pisma osobno i u zajednici (Ađelo Maly i Ante Škugor) i Dijaloško čitanje Svetog pisma (Silvana Fužinato).
Sva četiri članka su vrlo zanimljiva i mogu biti pomoć i izvor za pisanje i ostvarivanje priprema u vjeronaučnom susretu/satu, jer su u području našeg djelovanja.
Za današnji prikaz zaustavit ću se na Dijaloškom čitanju Svetog pisma, s. Silvane Fužinato, koja je svojim znanstvenim istraživanjem (Riječ Božja u ljudskom jeziku : tumačenje Biblije u komunikacijskoj perspektivi / Silvana Fužinato, Massimo Grilli, GK, ) Bibliju i njezinu poruku približava pastoralnom djelovanju. Odgovara na pitanje kako povezati znanstvenu egzegezu i biblijski pastoral (u našem slučaju katehezu i vjeronauk).
„Čitanje biblijskog teksta u komunikacijskoj perspektivi dovelo je do prave i istinske promjene jer se biblijski tekst više ne promatra kao otvoreni prozor prema prošlosti ili kao polog utvrđenih istina, nego kao vrata koja se čitanjem otvaraju omogućujući komunikaciju teksta i njegova čitatelja. Razumjeti Božju riječ i utjeloviti je u svoj svakodnevni život, potrebno je s njom stupiti u dijalog. Voditi računa o trima bitnim funkcijama riječi. Riječ je informacija – čitatelj će paziti da Božju riječ ne svede samo na informativni sadržaj… u biblijskom tekstu nije upisana samo prošlost, nego i sadašnjost. Riječ je objava i riječ je poziv. Post 2 paradoksalno nam govori da Bog, kako bi dovršio stvaranje, ostavlja svijet nedovršenim, pozivajući čovjeka da ga dovrši svojom riječju (usp. čovjek kao „supjevač“ ili sustvaratelj). Riječ je i zajedništvo, u uzajamnosti „ja“ i „ti“ riječ teži stvaranju jednoga „mi“ u kojem se „ja“ i „ti“ ne isključuju, nego prihvaćaju. Interpretacija biblijskih tekstova u komunikacijskoj perspektivi pruža rješenje i protiv fundamentalističkog čitanja.“
Više o tome možemo čitati u časopisu Biblija danas. Bilo bi dobro da ga podržimo (pretplata), jer nam može pomoći u našem vjeroučiteljskom radu. Poklonimo sebi jedan časopis u ovoj ljetnoj dokolici, to su samo četiri kave (40 kn godišnje), a dobit ćemo još jedan kvalitetan časopis.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)